Foto over: Gladgjeng på tur. Stort bildealbum tilgjengelig i museet.

31 forventningsfulle deltagere så fram til 5 dager ferieopplevelser med Unibuss og Trond som sjåfør. Vi kjørte fra Klopp kl. 0730, via Horten/Moss til grensepassering ved Ørje. Stoppet i Årjäng hvor reisedrammen ble anskaffet. Ferden gikk videre forbi Karlstad til Ørebro for lunsj. Vi kortet tiden med sang og rebusoppgaver. Været var strålende og neste stopp var Arboga. Besøkte her den gamle bebyggelsen med forskjellige håndverksbedrifter; smier, treskjærere, sølvsmeder m.m. Til slutt ankom vi Sødertälje for overnatting. Middag på hotellet. Neste morgen en kort busstur til Nynäshamn for å ta fergen til Gotland. Fergeturen tok 3t og 20min., og det i et nydelig vær.
På kaien i Visby møtte vi vår guide Maggie som tok oss med på en rundtur i byen. Hun fortalte levende om byens historie. Byen er fra 900-tallet og ble Hansaby på 1100-tallet. Det var store motsetninger mellom by og land så det ble bygd en 3,5 km lang bymur med 44 tårn. Byen ble erobret av danskekongen Valdemar Atterdag i 1361 og 2000 gotlendinger ble drept. I 1525 var det konflikt med Lübeck og alle kirkene ble brent. Bare den tyske kirken ble spart og det er den nåværende Domkirken. Rundturen gikk langs strandområdet til Almedalen som nå er et flott parkområde. Tidligere gikk sjøen opp hit og det var en båthavn. Vi besøkte så den Botaniske haven som hadde busker, planter og trær fra hele verden. Veldig vakkert, men dessverre for tidlig for roseblomstringen. Vi kjørte så en rundtur utenfor bymuren hvor den moderne bebyggelsen var, med kjøpesenter og andre forretninger. På hotellet vi skulle bo på under oppholdet på Gotland ble det servert en deilig laksemiddag. Hotellet var opprinnelig et ølbryggeri, kanskje noe som gjorde at samværet utover kvelden ble meget hyggelig.
Neste dag gikk turen nordover med Maggie som guide fortsatt. Vi passerte flere enorme kalksteinbrudd og sementfabrikker og store vide jordbruksområder. Stoppet på stedet Bro for å bese kirken der. En middelalderkirke fra 1200-tallet i romansk stil, senere ombygd til gotisk stil. Vakker og spesiell innredning, herunder en døpefont fra 1200-tallet. ”Hångers Kjella” var neste stopp på vegen nordover. I følge legenden skulle man bli 10 år yngre hvis man drakk av den. Dessverre ingen endring å spore blant oss! Kastet man en mynt med venstre hånd over høyre skulder, traff kilden og ønsket seg noe, så skulle ønsket gå i oppfyllelse.
I Fårøsund tok vi ferge i 6-7 min. over sundet til øya Fårø. Vi kjørte forbi Ingemar Bergmanns bosted. Han bodde på øya i ca 40 år av sitt liv og lagde også mange filmer her. Bergmann er begravd på Fårø kirkegård som vi også besøkte. Olof Palme ferierte ofte på Fårø og har fått en minnestein på øya, men graven hans er i Stockholm. Langhammers naturreservat var et spesielt område, veldig tørt og fullt av steiner. Langs sjøen står det en mengde høye kalksteinsformasjoner. De ser ut som statuer og kalles for Rauker. Så var det tid for lunsj på Vinor krog, deilig. På Ebbes Päls like ved ble kjøpelysten stimulert. Turen tilbake gikk greit, vi var nok slitne etter alle inntrykkene vi hadde fått i løpet av dagen. Maggie ble takket for fin guiding. Til middag på hotellet ble det servert en nydelig fåreskank med tilbehør.
Fredag var avsatt til fri vandring i Visby. Noen gikk til havnen, noen kikket rundt i de gamle gatene og noen gikk i museet. For øvrig meget innholdsrikt med minner fra stein -alderen opp til vår tid. Domkirken var også interessant å besøke. De gamle middelalderbyggene i Visby meget godt bevart. Dagens lunsj ble inntatt på flere av de mange restaurantene i byen. Litt avslapping på hotellet hørte også med og kveldens middag, kalv denne gang, smakte som vanlig utmerket. Hyggelig samvær i salongene utover kvelden.
Lørdag var fergeavgangen kl. 0705. En deilig frokost fra kl. 0530 hjalp på humøret, men de fleste av oss var veldig stille. Heldigvis kunne vi slumre litt på turen tilbake til fastlandet. Det ble ikke bare slumring etter lydene fra flere av stolene å dømme. Vi hadde en lang reise hjem foran oss med buss, men med flere stopp og lunsj underveis gikk turen veldig greit. Sanger og rebusoppgaver som på turen bortover, gjorde også sitt til at tiden gikk fort. I Töckfors svingte Trond av slik at vi kunne få kjøpt litt billig bacon. Grensen ble passert uten problemer og uten dårlig samvittighet! Vi rakk 1900-fergen fra Moss og vi var hjemme rundt kl. 2000. Igjen var en vellykket tur over, den 6. med Trond som sjåfør, det var også hyggelig å møte Hege igjen.
Hvor går turen neste år? Vi fikk et tips av Trond som vi vil se nærmere på, men det viktigste ved turene våre er det sosiale samværet og hyggen medlemmene får på turene.

Ref.: F.T.

Foto under: Turen bød på vandringer i gamle og nye bydeler, i borger og kirker istand så vel som i ruiner, vakre parker og spektakulære strandformasjoner samt hyggelig samvær og god mat m.m.m.