For noen dager siden tok Eldar Sveinung dette flotte bildet på en sol- og regnværsdag med en praktfull regnbue over Oslofjorden.
Utbyggingen av Surka til småbåthavn startet på slutten av 1960-årene. Planen var å lage en demning over hele Bogen- Vallø-bukta. Steiner til denne demningen kom fra Slagenraffineriet som holdt på med store grave- og sprengningsarbeider for nye eksporttanket nord-vest på raffineriområdet. Planen var så å drenere havnen og bruke gravemaskiner på tælen inne i Surka og så grave ut til båthavn. Men demningen lakk som en sil og metoden måtte skrinlegges. Med mudringsprammer derimot ble det etter hvert en fin havn, en av Norges største faktisk, som åpnet i 1972. Steiner fra Slagen var av type porøs rombeporfyr fra overkokingen i en gigantisk grytevulkan som en gang lå i dette området. Den hadde sitt senter nede i Larvik. Ut av denne vulkanen kom både Larvikitt som er sort og hard og Tønsbergitt som er lyserød og ikke fullt så hard. Noen mente at den porøse rombeporfyren etter hvert ville bli tært opp av bølger. Men den står der like godt i dag og danner et flott bølgebryter, molo, for Vallø Marina.