Fra Tønsbergs blad sakser vi:
«Foto: Per Gilding: Fra venstre Finn Hansen, Gunnar Olav Andersen, leder i Vallø historielag Ragnar Henriksen og Arne Conradsen er alle delaktige i at det har blitt film om Saltverket på Vallø. Filmmaker Erik Jacobsen har satt sammen og redigert filmen, med animasjoner av arkitekt Bjørn Haugstad. Felix Tschudi (t.h.) er etterkommer etter den siste eieren på Saltverket, Blumer & Tschudy


Det var ikke flere stoler å oppdrive, da Vallø og omegn viste filmen om Saltverket i Støperiet tirsdag kveld. Interessen for lokalhistorie er stor og levende i byen.
Historien om Saltverket på Vallø er som et eventyr. På den lille halvøya ble ett av de tre største industribedriftene i landet drevet. Med bygninger av voldsomme dimensjoner, og med et lite samfunn bygd opp rundt dette. Tirsdag kveld ble historien vist som en animert film, etter at det driftige Vallø historielag har jobbet med prosjektet siden 2009.
Det er filmmaker og journalist Erik Jacobsen som har klippet og satt sammen filmen, og han er rask med å fremheve det gamle styret i historielaget som startet innhentingen av historiske fakta.
Imponerte publikum
– Det var Arne Conradsen og et driftig styre som satt det hele i gang, de skal ha masse ros for det, sier Jacobsen.
– Animasjonene som arkitekt Bjørn Haugstad står for, er laget så tett opp til slik det en gang var på Vallø ved etableringen av Saltverket i 1739. I dag er det knapt ei flis igjen av Saltverket.
Den halvtimes lange filmen ble vist for rundt 400 personer, som lot seg imponere av animasjoner, lokale skuespillere og av historien til dette lokaleventyret.
Klump i halsen
– Jeg vet ikke om dere merket det under visningen av filmen, men da var det så stille at en kunne høre ei knappenål falle, sa ordfører Petter Berg etter filmpremieren.
– Selv satt jeg med en liten klump i halsen. Dette var en utrolig spennende og interessant film, om vår helt lokale historie. Det at et lite historielag har klart å få til dette, er stort og viktig for byen. Og jeg har med noen penger, jeg kan sette inn på kontoen deres også, sa Berg.
Spennende familiehistorie
På filmpremieren var etterkommerne av de siste eierne av Saltverket, Blumer og Tschudi, også til stede.
– Dette er en spennende historie, og det å lære om sine røtter er både interessant og viktig, sa Felix Tschudi rett før premieren.
– Det å se hva historielaget har klart å samle sammen av historie, sette dette inn i en riktig ramme, er rett og slett veldig imponerende, mente han.
Filmen selges nå som dvd-er, og kan også sees i lokalene hos Vallø og omegn historielag ved forespørsel».

Foto Per Gilding: Full sal.
Til Høyre: Ordfører Petter Berg, varaordfører Bent Molvær
Ordfører Petter Berg med godord til formann i Historielaget Ragnar Henriksen.
Saltverkskomiteen Ove Halvorsen, Arne Conradsen og Tor Meilegård hylles av Erik Jacobsen
Familien Tschudi i salen
Henry Felix-, Lise-, Henrik- og Felix Henry Tschudi