Søndag 3. juni kl 0630 gikk de første medlemmene inn på bussen på Klopp. Deretter innom Vallø og videre innover Valløveien til Tønsberg jernbanestasjon hvor de siste kom om bord. Og kl 0700 var alle 35 pensjonister på bussen og kursen ble satt mot Horten hvor vi skulle ta ferge over til Moss. Sjåfør Bjørn Ellefsen og bussen var fra et selskap i Kviteseid, men leid ut til Dag Aasbø Travel. Det tok ikke lange tiden, men vi skulle med fergen som gikk kl 0800 så det ble litt venting på kaien. Fergen var i rute og da klokken var 0830 kjørte vi i land og satte kursen mot Elvestad langs vei 120. Kl 0905 var vi på Elvestad og fortsatte på E18 mot svenskegrensen. Kl 0940 var vi på Ørje tollsted, svensk side, hvor vi hadde 25 minutters beinstrekk. Vi fortsatte på E 18, passerte Årjeng og Karlstad og kl 1150 ankom vi Alsters Herregård hvor vi fikk en guidet omvisning og en deilig lunsj. Det var her Sveriges store dikter, Gustav Frøding, hadde bodd. Men det var langt igjen til Stockholm så kl 1455 fortsatte vi turen på E 18. Passerte Karlskoga, Alfred Nobels hjemby og Nobelmuseet og Boforsfabrikken. Kl 1625 hadde vi beinstrekkpause i et kvarter før vi fortsatte på vei E 20. Vi passerte Arboga og Sødertelje før vi endelig kl 1830 kunne parkere utenfor Quality Hotel Nacka. Her ble vi tildelt våre rom hvor vi pakket ut av koffertene. Det var en varm kveld så flere av oss kjøpte et glass rødvin som vi koste oss med på utsiden av hotellinngangen. Felles middag kl 2030, litt sosialt samvær etterpå, før de fleste tok kvelden etter en lang busstur.
Dagen etter, mandag 4. juni, spiste vi en deilig frokost før vi gikk om bord i bussen kl 0930. Her var vår guide Monica Khan kommet og en interessant rundtur i Stockholm kunne begynne. Vi begynte i bydelen Søder og Fjellgatan deretter over til Kungsholmen og Stadshuset. Der hadde vi en stopp på ca 30 minutter hvor vi bl.a. fikk høre noe av historien til bygget. Så over Centralbroen,Tegelbacken, Østermalm, Sturegaten og Valhallveien. Passerte Frihamnen og Polismuseet før vi kjørte over til Djurgården hvor vi hadde en stopp ved Waldermarsudde for å strekke litt på beina. Etter denne pausen fortsatte vi tilbake igjen og ut til Gamla Stan hvor vi stoppet utenfor Kungliga Slottet. Guiden hadde under hele rundturen fortalt levende om steder vi passerte og her ved slottet holdt hun sin siste fortelling for oss. Hun imponerte med sin store kunnskap om Stockholm. Så da klokken var 1300 forlot hun oss og så hadde vi over 3 timer for oss selv i Gamla Stan. Noen ruslet rundt for å se seg om eller handle og noen av oss var både sultne og tørste og gikk for å finne et ”høvelig vannhull”. 5 av oss fant en plass oppe ved Stortorget som het ”Den sorte Fåren”, men burde heller kalt seg ”Unnarennet”. Dette fordi flere av bordene sto så på skakke at både tallerkener og glass måtte hele tiden holdes på for ikke å skli over bordkanten og ned på bakken. Men mat og drikke smakte utmerket og det var jo det viktigste! Kl 1615 var alle tilbake i bussen og turen tilbake til hotellet gikk fort og greit. Her slappet vi av før middagen kl 1930 og etter et deilig måltid samlet vi oss i baren for et hyggelig sosialt samvær til baren stengte.
Tirsdag 5. juni. Etter en deilig frokost og et par kopper kaffe å våkne på entret vi bussen kl 0930, spente på hva dagen ville bringe. Allerede en halv time senere kom vi frem til Vasa-museet ute på Djurgården. Her var det mye folk! Vi ble delt i to grupper med en guide i hver gruppe. Hva de kunne fortelle om dette fantastiske fartøyet var imponerende og det var jommen meg ”Vasa” også. Svære dimensjoner, utrolig utførte arbeider med datidens verktøy og utstyr og en tragisk slutt på sjøsettingen/ jomfruturen. Heldigvis for ettertiden ble dette flotte fartøyet funnet og hevet og deretter plassert i et eget museum. Men vi må videre og kl 1240 entret vi bussen vår for å kjøre det korte stykket bort til Skansen hvor vi skulle spise lunsj. Fra hovedinngangen var det trapper eller heis opp til første platå. Videre opp kunne en velge mellom å følge en temmelig bratt vei eller en ganske lang rulletrapp, anlagt i 1938! Oppe på toppen, på den store Sollidenscenen, øvde den svenske gardens musikkorps for neste dags opptreden og besøk av de svenske og norske kongeparene. Det er jo ”Den svenske Flaggans dag” den 6. juni. Noen av oss fant en restaurant der oppe, nemlig ” Restaurant Solliden”. Flott beliggenhet og fin utsikt, men stedet innvendig og maten/prisen imponerte ikke. Skuffende, trenger en skikkelig oppussing, men sesongen var muligens ikke begynt skikkelig ennå? Det blåste en del der oppe så da maten var fordøyd begynte vi å trekke ned til bussen igjen. Kl 1505 kjørte vi fra Skansen og tilbake til hotellet for å slappe litt av før kveldens båttur og kanskje også pakke litt da vi jo skulle hjem igjen dagen etter. Da klokken var 1845 var alle i bussen og etter en rask tur over Gamla Stan og så ned til Strømkaien kunne vi gå om bord i turistbåten ”Strømma Kanal”. Her ble vi hjulpet om bord av et hyggelig mannskap og vist våre plasser ved bordene. Men det var trangt! Veldig trangt! Hvordan man raskt skulle kunne evakuere båten ved et eventuelt uhell/ulykke vil jeg ikke tenke på. Men vi fikk en søt, trivelig og hjelpsom ”serveringsdame” Nina til vårt bord bl.a. (ex flyvertine i Norge). Det sto et glass kjølig musserende til hver av oss og kl 1915 gikk vi fra kai for å utforske litt av skjærgården til Stockholm. Litt etter avgang begynte mannskapet å bære ut reker i mengder til de forskjellige bordene. Nydelige reker med alt tilbehør. Spis så mye du vil og litt ekstra. Vin måtte vi kjøpe selv, men det tåler vi. Skjærgården i Stockholm er jo helt fantastisk og vi hadde også en kort landstiging for å strekke på beina. Etter drøye tre timer om bord var vi tilbake på kaia i Stockholm hvor bussen sto og ventet på oss. Kl. 2300 var vi tilbake på hotellet, mette og fornøyde med dagen.
Onsdag 6. juni. Etter den siste frokosten på hotellet var det inn i bussen for den siste omvisningen på turen. Vi skulle til Drotningholm slott, men da vi kom dit kunne guiden fortelle at det dessverre var stengt denne dagen og at vi i stedet skulle besøke Kina slott i samme området. Der hadde vi en interessant omvisning før vi igjen satte oss i bussen for hjemreisen. Sjåfør Bjørn hadde fått tips om en annen vei fra Drotningholm for å slippe å kjøre innom Stockholm. Dette innebar at vi måtte ha en ti minutters tur med den lille fergen ”Freja”, men det gjorde jo bare turen mer interessant. Ca kl 1230 kjørte vi i land og fortsatte hjemreisen via Sødertälje, Eskilstuna og Arboga. Like utenfor Arboga hadde vi en times stopp på en Dinners veikro for lunsj. Vi reiste derfra kl 1455 og kjørte mot Ørebro og den svensk/norske grensen. Vi hadde nok en beinstrekk på 45 minutter før vi kl 1735 fortsatte turen og da klokka var 1845 var vi tilbake i Norge ved Ørje. Vi passerte Elvestad og da klokka var 2000 var vi om bord. Et kvarter senere gikk fergen fra kai i Moss og nøyaktig 30 minutter senere kjørte vi i land i Horten. Da vi kom til Tønsberg 30 minutter senere gikk den første puljen av bussen ved jernbanestasjonen og turen fortsatte utover Valløveien før den siste puljen kunne gå av ved båthavna på Klopp.
En lang og spennende tur med mye god mat og drikke og trivelige medpassasjerer var over. Vi takker Dag Aasbø for et flott opplegg av turen og ikke minst vår eminente sjåfør Bjørn Ellefsen for trygg og sikker kjøring og masse hjelp.